Opticien Leidschendam

Voor al uw vragen.

Fotofobie

Fotofobie

Fotofobie: wat is het, hoe te behandelen en hoe ermee omgaan?

Fotofobie, ook wel bekend als lichtgevoeligheid, is een aandoening waarbij mensen extreem gevoelig zijn voor licht. Het kan zodanig ongemakkelijk en verstorend zijn dat het van invloed is op het dagelijkse leven. In dit blog vertellen we meer over fotofobie, de oorzaken, symptomen, behandelingen en tips om ermee om te gaan.

Oorzaken van fotofobie

Fotofobie kan verschillende oorzaken hebben. Het kan een symptoom zijn van andere oogaandoeningen zoals migraine, oogontstekingen, cornea-aandoeningen, zoals keratoconus, of oogaandoeningen na traumatisch letsel. Het kan ook een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen of een gevolg van te veel in het licht kijken of op een beeldscherm kijken.

Welke symptomen bij fotofobie?

Mensen met fotofobie hebben pijnklachten door hun gevoeligheid voor licht. Dat kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid, wazig zien en het vermijden/ontwijken van omgevingen waarin veel licht is. Het kan ook dan moeilijk zijn om buiten in de zon of in goed verlichte ruimtes te zijn.

Behandelingsmogelijkheden

Gelukkig zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden voor fotofobie. Ten eerste is het raadzaam om naar een oogarts of optometrist te gaan om de onderliggende oorzaak te achterhalen. Afhankelijk van de diagnose kunnen behandelingen tegen fotofobie variëren van getinte brillen of lenzen die het licht filteren, het dragen van een hoed met zeer brede rand of een zonnebril buiten tot aan het vermijden van fel lichte plekken door één en ander te verduisteren.

Hoe omgaan met fotofobie?

Naast de behandelingen, hebben we voor je ook enkele praktische tips om met fotofobie om te gaan in het dagelijks leven. Het vermijden van fel licht en het dragen van een zonnebril met gepolariseerde lenzen kan de symptomen verlichten. Je kunt ook de schermhelderheid van elektronische apparaten aanpassen. Dus hoewel omgaan met fotofobie een uitdaging kan zijn, is het belangrijk te weten dat er oplossingen zijn en ondersteuning beschikbaar is. Met de juiste behandeling en aanpassingen in levensstijl kun je de symptomen verminderen van fotofobie en toch een betere kwaliteit van leven ervaren. Ook tijdens het skiën kun je teveel licht ervaren. Lees daarom ook ons blog over skiën en oogverzorging.