Opticien Leidschendam

Voor al uw vragen.

Navigeren door verslavingsbehandeling: 5 tips voor het vinden van de juiste afkickkliniek

Beslissen om hulp te zoeken voor een gokverslaving is een moedige en moeilijke beslissing, en het is een grote stap voorwaarts in je herstel. De volgende stap is vaak het vinden van het juiste revalidatiecentrum. Met zoveel opties die er zijn, kan het overweldigend zijn om erachter te komen welke het beste bij u past, maar er zijn enkele belangrijke dingen waar u op moet letten bij het kiezen van een revalidatiecentrum. Hier zijn vijf tips als u op zoek bent naar een afkickkliniek.

Zoek uit wat voor soort behandeling u nodig heeft

Overweeg bij het kiezen van de juiste soort behandeling wat voor soort verslaving u heeft, hoe ernstig deze is en of u al dan niet aanvullende diensten nodig heeft, zoals geestelijke gezondheidszorg of medische zorg. Als je eenmaal hebt bepaald wat voor soort behandeling je nodig hebt, zal dit helpen om je lijst met mogelijke opties te verfijnen. Er zijn verschillende soorten programma’s beschikbaar, zoals residentiële behandelcentra (RTC’s), programma’s voor gedeeltelijke ziekenhuisopname (PHP’s), intensieve poliklinische programma’s (IOP’s) en meer, allemaal ontworpen voor verschillende niveaus van intensiteit en zorg.

Onderzoek potentiële voorzieningen

Als je eenmaal weet welk soort programma het beste bij je past, onderzoek dan de faciliteiten die ze bieden! Profiteer van het internet en lees beoordelingen van voormalige patiënten, zodat u elke plaats beter kunt begrijpen voordat u een beslissing neemt. Het is belangrijk om een plek te kiezen waar u zich prettig en veilig voelt. U moet ook rekening houden met factoren zoals locatie (is het dichtbij genoeg dat gezinsleden u kunnen bezoeken?), kwalificaties van het personeel (zijn ze gecertificeerd?), verzekeringsdekking (accepteert de faciliteit uw verzekeringsplan?), kosten (wat zijn de betalingsmogelijkheden ?) en meer.

Bezoek indien mogelijk persoonlijk elke faciliteit

Probeer, indien mogelijk, elke faciliteit persoonlijk te bezoeken voordat u een definitieve beslissing neemt. Op deze manier kunt u een beter idee krijgen van hoe elke plaats is dan wat er online is geschreven of via de telefoon is gezegd. Door elke plaats persoonlijk te zien, kunt u rechtstreeks vragen stellen aan medewerkers die ze grondiger kunnen beantwoorden dan iemand die e-mails of telefoontjes beantwoordt. Dit geeft je ook de kans om te observeren hoe mensen met elkaar omgaan in de faciliteit en om een idee te krijgen van wat voor soort sfeer het in het algemeen heeft – je wilt zeker weten dat het een plek is die ondersteunend en koesterend voelt voor je komende reis!

Vraag naar opties voor nazorg

Zodra u uw keuzes hebt beperkt, moet u ervoor zorgen dat elke faciliteit nazorgopties biedt zodra de behandeling is beëindigd, zodat terugvalpreventie op de lange termijn kan worden gehandhaafd. Veel revalidatiecentra hebben alumniprogramma’s waar voormalige patiënten periodiek kunnen terugkomen of in contact kunnen blijven met personeelsleden via e-mail of telefoontjes; deze functies bieden extra ondersteuning in moeilijke tijden, zelfs na het verlaten van de ontwenningskliniek! Het is ook belangrijk om naar gezinstherapie te vragen, aangezien dit soort counseling dierbaren helpt hun rol te begrijpen bij het ondersteunen van herstelpogingen die ook vooruit gaan!

Praat met uw arts/therapeut voordat u een beslissing neemt

Praat ten slotte met uw arts/therapeut en eventuele vrienden/familie die een soortgelijke ervaring hebben meegemaakt voordat u een definitieve beslissing neemt over welk programma het beste voor u is. waardevol inzicht hebben in bepaalde faciliteiten of behandelingen die baat kunnen hebben bij persoonlijke ervaring! Wees bovendien niet bang om rechtstreeks contact op te nemen met vragen over een faciliteit als iets niet helemaal duidelijk is. Dit is tenslotte een investering in jezelf, dus zorg ervoor dat het elke cent waard is!

Conclusie

Het kiezen van het juiste revalidatiecentrum kan stressvol zijn omdat er veel factoren meespelen bij het kiezen ervan; echter door potentiële faciliteiten te onderzoeken, ze indien mogelijk te bezoeken en vooraf met artsen/therapeuten te praten – samen met vragen naar nazorgopties – zullen personen die op zoek zijn naar een ontwenningskliniek goed voorbereid zijn bij het nemen van hun beslissing over welk centrum zij denken dat hen zal voorzien van de best mogelijke zorg op hun weg naar herstel.

Bron: Cacnverslavingszorg.nl