Opticien Leidschendam

Voor al uw vragen.

Handige tips voor kleurenblindheid!

Het kunnen identificeren van kleuren is een belangrijk onderdeel van je dag. Waar groen vaak voor veilig staat, staat rood vaak voor onveilig of voor gevaar. Mannen hebben vaker last van kleurenblindheid dan vrouwen en het overgrote deel van de kleurenblinden zijn rood/groen gestoord. Een klein deel is blauw/geel gestoord  en volledige kleurenblindheid is nog zeldzamer.

Als je kleurenblind bent neem dan een persoon mee met winkelen of nog handiger; shop online! Online staat altijd de kleur van een artikel bij de productbeschrijving, zo zorg je ervoor dat je niet in een oranje broek met groene trui de deur uitgaat. Tenzij je dat natuurlijk wilt!

Naai in de etiketten van je kleding welke kleur het artikel heeft of laat een vriend je kast 2x per jaar op kleur hangen. Koop sokken en ondergoed maar in één kleur of alleen in de kleuren die je van elkaar kan onderscheiden.

Ook met sporten is het handig om je spullen te markeren! Laat je golfballen bedrukken met een printje waardoor je ze kan onderscheiden van de rest, ook zo irritant als je de hele tijd met de golfballen van je maten ervandoor gaat. Gebruik zwart tape om je tennisracket, golfclubs, hockeystick en duikbril te kunnen onderscheiden van die van je teamgenoten. Deze artikelen kan je ook laten voorzien van je naam zodat je zeker weet dat je de juiste hebt gepakt.
Mocht je een nieuwe baan hebben geef dan aan dat je kleurenblind bent en welke kleuren je niet van elkaar kan onderscheiden. Je kan dan vragen aan een collega of hij of zij op je eerste dag even met je meeloopt en je kan helpen bij het onderscheiden van kleuren. Dit kan handig zijn als je met machines werkt waarbij rode en groene seintjes worden gebruikt.

Er zijn verschillende apps waardoor sites gebruiksvriendelijker worden voor kleurenblinden. Vaak denken webdesigners niet na over kleurenblindheid tenzij ze zelf een vorm van kleurenblindheid hebben. Maak het jezelf makkelijk en gebruik deze apps.

Heb jij nog handige tips voor het omgaan met kleurenblindheid die verder gaan dan het laten bedrukken van golfballen bij Maxilia.nl? Laat het me weten!