Opticien Leidschendam

Voor al uw vragen.

Gokverslaving begrijpen 

Psychologenpraktijk

Gokverslaving is een ernstig probleem dat miljoenen mensen over de hele wereld treft. Het kan aanzienlijke financiële verliezen veroorzaken, relaties ruïneren, leiden tot criminele activiteiten en zelfs resulteren in zelfmoord. In deze blogpost bekijken we wat gokverslaving is en hoe het kan worden behandeld 

Wat is gokverslaving? 

Gokverslaving wordt geclassificeerd als een dwangstoornis. Het wordt gekenmerkt door een onvermogen om iemands drang om te gokken onder controle te houden, zelfs wanneer dit in het verleden negatieve gevolgen heeft veroorzaakt (zoals financiële verliezen). Mensen die verslaafd zijn aan gokken kunnen een overweldigende behoefte voelen om te winnen of om “aan de top” van hun spel te staan, wat hen ertoe brengt om te blijven spelen ondanks de risico’s die eraan verbonden zijn. Enkele andere tekenen van gokverslaving zijn liegen over hoeveel geld is uitgegeven of gewonnen tijdens het gokken; zich angstig of prikkelbaar voelen als er niet wordt gegokt; en het verwaarlozen van belangrijke levens activiteiten zoals werk of gezin verantwoordelijkheden om vaker te kunnen gokken.  

Behandelopties voor gokverslaving 

De eerste stap in de behandeling van elke vorm van verslaving is erkennen dat er een probleem is en hulp zoeken bij een professional. Een gediplomeerd therapeut of counselor kan geïndividualiseerde handelingsplannen bieden die specifiek zijn afgestemd op mensen die worstelen met gokverslaving. Behandeling omvat meestal cognitieve gedragstherapie (CBT) of dialectische gedragstherapie (DBT), die zich richt op het identificeren van triggers voor verslavend gedrag en het ontwikkelen van coping-strategieën voor het omgaan met hen. Daarnaast zijn medicijnen zoals antidepressiva door sommige mensen met succes gebruikt om het verlangen naar gokken te verminderen.

Conclusie

Inzicht in de oorzaken van uw gokverslaving is noodzakelijk voordat u uw reis naar herstel begint. Zodra u het probleem herkent, zoek dan zo snel mogelijk professionele hulp, zodat u kunt beginnen met het opbouwen van gezondere gewoonten en kunt leren hoe u met uw driften kunt omgaan zonder te vertrouwen op destructief gedrag zoals overmatig gokken. Met toewijding en inzet kunt u uiteindelijk verder met uw leven vrij van de ketenen van de gokverslaving.

Bron: connection-sggz.nl