Opticien Leidschendam

Voor al uw vragen.

Hoe kun je een hoogbegaafd persoon herkennen?

Er wordt vaak vanuit gegaan dat men als hoogbegaafd persoon erg intelligent overkomt en uitmuntend presteert op academische manier. In de realiteit zijn dit niet de meest voorkomende manieren waarop hoogbegaafde personen worden herkend. 

Wanneer ben je hoogbegaafd?

Vaak zijn hoogbegaafde personen te herkennen aan hun uitstekende geheugen. Deze personen onthouden gemakkelijk de kleinste besproken details en kunnen dit ook weer opdreunen als er naar gevraagd wordt. Daarnaast is een hoogbegaafd persoon ook te herkennen aan hun grote creativiteit. Hoogbegaafde personen kunnen gemakkelijk creatieve oplossingen op problemen bedenken en vraagstukken. Een hoogbegaafde persoon lost het vraagstuk niet zomaar op, maar zal voornamelijk kijken naar op welke andere manieren dit vraagstuk of probleem kan worden opgelost. Een hoogbegaafde zal dus altijd kritische vragen stellen.

Sterkte motivatie en dagdromen

Andere kenmerken van hoogbegaafdheid zijn onder andere sterke motivatie en dagdromen. Sterke motivatie is niet altijd even gemakkelijk te herkennen, maar als een hoogbegaafde persoon genoeg uitgedaagd wordt of passie voelt in een bepaalde passie voelt, wordt een hoogbegaafde snel en sterk gemotiveerd. Hierdoor kan een hoogbegaafde makkelijk bepaalde taken oppakken en deze ook in rap tempo doorstaan. Hoogbegaafdheid is ook te herkennen aan het dagdromen van personen. Hoogbegaafden hebben zodanig veel informatie in hun hoofd en bepaalde gedachtes, dat ze veel dagdromen. Ook wel: niet altijd even veel met hun hoofd bij de les zijn. Hieraan wordt snel herkend of een persoon hoogbegaafd is of niet. Dit kan soms ook door elkaar worden gehaald met ADHD, waar een van de hoofdkenmerken ook dagdromen is. 

De nieuwsgierigheid bij hoogbegaafde mensen

Een hoogbegaafd persoon is ook altijd nieuwsgierig, wat het opmerkelijk maakt om het verschijnsel te herkennen. Doordat hoogbegaafden nieuwsgierig zijn, stellen ze kritische vragen wat ook weer meespeelt met creatieve oplossingen bedenken en dat hoogbegaafden veel opzoek zijn naar antwoorden op bepaalde vragen en verder kijken dan naar wat er verteld of laten zien wordt. Hoogbegaafdheid uit zich uiteraard op verschillende manieren, waardoor je niet alle gedragsuitingen wat bij hoogbegaafdheid past herkend. Bekijk de website voor meer informatie over hoogbegaafde personen en hoe je het gemakkelijk kan herkennen.