Opticien Leidschendam

Voor al uw vragen.

4 simpele tips die je helpen omgaan met stress op het werk

Iedereen heeft wel eens een stressvolle baan gehad met een hoge werkdruk en deadlines. Een beetje stress kan er kortdurend voor zorgen dat je beter presteert. Maar als dit lang aanhoudt kan het schadelijk zijn voor zowel je fysieke-, als je mentale gezondheid. Helaas is het niet altijd mogelijk om een stressvrije baan te vinden. Daarom is het belangrijk om een aantal aanpassingen aan te brengen op je werkplek en in je manier van werken. Op die manier kun je beter omgaan met stress.

  • Ga een stuk wandelen in je lunchpauze

Ga, in plaats van je broodjes te eten in een ruimte vol rumoer en drukte, in je pauze eens een stuk wandelen en eet rustig op een bankje in het zonnetje. Zowel beweging, daglicht als de natuur zorgen voor een afname van het stresshormoon cortisol in je bloed en leiden direct tot minder stress.

  • Maak regelmatig contact met je zitvlak

Als je gestrest bent, ben je met je aandacht in je hoofd bezig. Hierdoor raak je het bewustzijn van je lichaam een beetje kwijt, terwijl dit juist zo rustgevend kan zijn. Neem daarom regelmatig een moment waarbij je goed rechtop gaat zitten en even je ogen sluit. Richt je aandacht dan op het contact dat je voeten maken met de grond en vervolgens op het contact van je zitvlak met de zitting. Als je dit regelmatig doet zul je merken dat je meer ontspannen raakt.

  • Stop met multitasken

Vroeger werd multitasken gezien als het nieuwe wondermiddel om productiever te zijn. Inmiddels weten we, dat het verdelen van je aandacht over meerdere taken tegelijk, ertoe leidt dat je minder snel bent en meer fouten maakt. Daarnaast word je sneller moe. Zorg er daarom voor dat je slechts één taak tegelijk doet.

  • Verminder de storende prikkels
    Tijdens stress ben je gevoeliger voor prikkels en deze verergeren de stress. Creëer daarom zoveel mogelijk rust in je werkplek. Ruim je bureau op, haal onnodige spulletjes van de muren en verwijder storende geluidsbronnen. Soms kan het helpen om te verhuizen naar een rustigere werkplek.